Huizerkaas BC Zuyderzee MECO groep
  • Lid worden
  • Webshop
  • Businessclub
  •  

    De jaren 1970-1980

    n het seizoen 1970/1971 liet Huizen weer duidelijk van zich spreken en drukte nadrukkelijk een stempel op het hele gebeuren in het zaterdagvoetbal. Om de topploegen van het zaterdagvoetbal bij elkaar te brengen met als doel aantrekkelijkere wedstrijden en een verbetering van het spelpeil werd er door de KNVB besloten tot het oprichten van een tweetal 1e klassen. Huizen werd kampioen door op de laatste speeldag met 1-0 te winnen van GVVV terwijl concurrent met dezelfde cijfers onderuit ging tegen Spakenburg. Daardoor werd Huizen meteen kampioen in de nieuwe eerste klasse. In de tweestrijd met Zwart Wit’28 ging Huizen jammerlijk onderuit. Op de eigen Wolfskamer verloor het met 1-3, de return in Rotterdam met 2-1. In 1971 was de kompetitie al half maart afgelopen. Op initiatief van Zwart Wit`28werd er een nacompetitie gehouden, zowel voor het Zaterdag- als het Zondag Amateurvoetbal. Het voetbalblad Goal stelde een grote beker als prijs, plus dat de winnende teams gratis tickets kregen aangeboden voor de Europacup finale tussen Ajax en Panathinaikos op Wembley in Londen. Huizen behaalde samen met opnieuw Zwart Wit’28 de finale. Op het complex van Quick Boys in Katwijk trok Zwart Wit’28 na een sprankelend duel van beide kanten wederom aan het langste eind. Pas in de verlenging moest Huizen het hoofd buigen: 1-0. 

    In de zomer van 1971 was een begin gemaakt met de aanleg van een lichtinstallatie rondom het hoofdveld en op 9 november kon de knop voor de openingswedstrijd worden omgedraaid. De openingslichtwedstrijd werd gespeeld tegen Zuidvogels en gewonnen door Huizen met 3-2. Legende Evert Sterk nam nog eenmaal de technische verantwoording op zich en onder zijn bezielende leiding eindigde het eerste elftal in het seizoen 1971/1972 op een vierde plek op de ranglijst. In 1972 trad Henk de Lange aan als voorzitter. Hij volgde Lammert van der Sleet op en zou bijna 25 jaar onze vereniging leiden!

    In de competitie 1972/1973 kende het eerste elftal een goede start. Rond de jaarwisseling voerde Huizen de ranglijstaan met een geringe voorsprong op IJsselmeervogels. Aan het einde van de rit kwam Huizen net iets tekort en eindigde het samen met GVVV als tweede achter de kampioen IJsselmeervogels. De kantine, gebouwd in 1960, bleek inmiddels te klein. Reden om het clubgebouw uit te breiden en grondig te verbouwen. Begin 1973 werd met de verbouw begonnen en in juni kon het vernieuwde clubgebouw in gebruik worden genomen.

    Onder leiding van trainer-coach Henk Buskermolen zou het seizoen 1973/1974 uitgroeien tot een gouden seizoen waarin het drie titels zou veroveren. Na een felle strijd met SHO en IJsselmeervogels behaalde Huizen allereerst de afdelingstitel. De andere afdelingskampioen in de hoogste klasse van het zaterdagvoetbal was Spakenburg. De tweestrijd begon met een 0-0 in Spakenburg zodat het duel in Huizen de beslissing moest brengen. Circa 5500 toeschouwers zagen Huizen de zaterdagtitel pakken. Rob de Groot schoot Huizen op voorsprong waarna in de tweede helft een scherpe voorzet van Henk van Metelen Huizen op 2-0 kwam. In de slotfase maakte Spakenburg nog wel de aansluitingstreffer maar verder liet Huizen het niet komen. Voor de vijfde keer had Huizen legde Huizen beslag op het kampioenschap van Nederland in het zaterdagvoetbal. De strijd was echter nog niet gestreden. Huizen diende de strijd aan te gaan met de kampioen van het zondagvoetbal met als inzet het algehele amateur kampioenschap. Het Utrechtse Elinkwijk bekroonde zich tot zondag kampioen zodat Huizen vertrok naar Utrecht. In misschien wel Huizen’s beste wedstrijd ooit werd de gelouterde tegenstander door doelpunten van Pieter Honing en Henk van Metelen met 0-2 verslagen. De return in Huizen speelde zich af in slechte weersomstandigheden. De gestadige regenval speelde de tweeëntwintig acteurs op een kletsnatte Wolfskamer danig parten. Vlak voor rust liep Huizen tegen een achterstand aan. Harry van der Ham bracht de Utrechters aan de leiding maar na een scrimmage voor het doel van Elinkwijk scoorde Pieter Honing de verlossende gelijkmaker. Voor de derde maal feest op de Wolfskamer en s.v. Huizen voor het eerst algeheel amateurkampioen!

    Het voetbalseizoen 1974/1975 verliep ronduit teleurstellend voor de amateurkampioen. Halverwege het seizoen bivakkeerden de ploeg in de onderste regionen. Mede door de terugkeer van Jan Veerman zette Huizen in de tweede helft van de competitie orde op zaken en eindigde het halverwege de ranglijst. DOVO behaalde dat seizoen het kampioenschap.

    Het seizoen 1975/1976 verliep veel beter dan de voorgaande editie. De start was goed en het elftal draaide deze voetbaljaargang behoorlijk mee in de bovenste regionen maar een rol in de strijd om het kampioenschap zat er niet in. Deze strijd was weggelegd voor IJsselmeervogels en Spijkenisse. Huizen eindigde daarachter als derde in de eindrangschikking.

    Het voetbalseizoen 1976/1977 stond vooral in het teken van het 50 jarig jubileum van de s.v. Huizen. Dit heugelijke feit werd op grootse wijze gevierd. Zo stond o.a. een heuse feestavond in theater ’t Spant in Bussum op het programma met als afsluiting een optreden van het komische duo Mini en Maxi, een top act in die jaren. Voetballend reikte Huizen dat seizoen tot de middenmoot in de eerste klasse B. Het eindigde net onder Spakenburg maar bleef aloude rivaal Zwart Wit’28 nipt voor.

    In het voetbalseizoen 1978/1979 zag Huizen voor het eerst in haar bestaan het degradatie spook in de ogen. In de reguliere competitie kon het maar net Go Ahead Kampen en Vroomhoopse Boys voor blijven zodat een beslissingswedstrijd tegen NSVV in Ridderkerk beslissend was voor prolongatie van het eerste klasse schap. De teruggekeerde Henk van Metelen en Leo Ruiters maakten beiden twee treffers zodat Huizen met 4-2 won. De ontlading na de goede afloop was groot. Huizen had het op het laatste moment gered.

    Met als initiator hoofdtrainer Bert Wouterse werkt de s.v. Huizen aan een technisch beleidsplan. Zo wordt er een assistent trainer aan getrokken en een aparte trainer voor de A- en B junioren selecties. Bovendien gaat he t eerste elftal regelmatig oefenwedstrijden spelen waarin aan stormende talenten hun kans krijgen. Ook wordt er een Jong Huizen opgericht. Dit elftal met spelers onder de 23 jaar gaat regelmatig wedstrijden spelen tegen leeftijdsgenoten. De pupillen zullen betere trainingsmethoden krijgen. In dit kader heeft hoofdtrainer Bert Wouterse al enkele proef trainingen verzorgd zodat de pupillentrainers de werkwijze eigen worden.

    Terugkijkend op het voetbalseizoen 1979/1980 kan niets anders worden geconcludeerd worden dat het eerste elftal het een vrij goed seizoen kende. In tegenstelling met de jaargang hiervoor nestelde de ploeg zich bij de bovenste plaatsen met een fraaie vierde eindpositie als gevolg